Kurs i mokuhanga med Elisabet Alsos Strand

Screen Shot 2017-08-29 at 11.10.43

Det tradisjonelle japanske tresnittet mokuhanga er en vannbasert og giftfri teknikk basert på gamle håndverkstradisjoner. Denne teknikken, som er kjent gjennom de vakre og teknisk mesterlige tresnittene fra tiden før Japan åpnet seg mot omverdenen på 1800- tallet, kombinerer nøyaktighet med spontanitet, og det japanske verktøyet og papiret er essensielt. Kunstnerens tegning ble overført til treplater og skåret ut av treskjærere, siden ble hundrevis av trykk produsert av trykkeren. Fargene blandes med vann og rispasta, og bildet trykkes for hånd med en baren. I forhold til det tradisjonelle vestlige tresnittet med oljebaserte farger får man her uendelig med muligheter til å variere tekstur og trykke lag av gjennomskinnelige, delikate fargetoner.

På dette kurset vil du bli kjent med de forskjellige trinnene i teknikken: overføre tegning til treplate, skjære ut med japanske kniver, lage registreringsmerker for nøyaktig trykking av flere plater, blande farger med vann og rispasta, og trykke for hånd med en baren. Det blir også en del undervisning om papir og behandling av dette.

Kursavgiften inkluderer det vi behøver for å komme igang, men ta gjerne med eget utstyr (pensler etc.) som du har lust å prøve ut.

Det vil bli gitt opplysninger om redskap og materialer og steder å kjøpe dette, slik at kursdeltagerne selv kan skaffe det de ønsker å jobbe med videre etter kurset.

For å delta på kurset kreves påmelding. Påmelding er bindende og sendes til: mail@lkv.no

Kursavgift: 500,- per pers.
Maks antall deltakere: 8
Tidspunkt: 4 & 5 nov kl 10-16
Sted: Grafikkverkstedet på Lademoen Kunstnerverksteder

Kursholder:
Elisabet Alsos Strand er fra Mo i Rana og har nylig flyttet til Trondheim. Hun er utdannet ved Kunsthøyskolen i Bergen og Kunstakademiet i Krakow, der hun tok doktorgraden i 2015 med flere serier tresnitt. Hun har hatt flere studieopphold i Japan, sist ved Mokuhanga Innovation Laboratory utenfor Tokyo, der hun fikk opplæring av japanske mestere innen teknikken. Hun deltar på tresnitt- utstillinger i inn- og utland og er en av initiativtagerne til ”20 Coastal Stations”, et internasjonalt mokuhanga- prosjekt i Norge.
Elisabet Alsos Strand post@elisabet.no www.elisabet.no